KGFH's Julekalender 2018
Luke 8

   
               
 

Polski Owczarek Nizinny
 

 
               
     
Flere bilder finnes under teksten
     
     

 

   
         
 

Polski Owczarek Nizinny  = PON, er en gammel, Polsk gjeterhundrase. I 1514 er det beskrevet at en seilskute fra Gdansk kom til Skotland for å bytte korn mot sauer. Med på turen var 6 PON, en skotsk gjeter ble imponert over arbeidsvilligheten og fikk byttet til seg tre av disse. De ble senere krysset med Highland Collies og utviklet seg med tiden til Bearded Collies

Tidligere ble det lagt mest vekt på egenskaper, men etter 1930 ble det også lagt vekt på utseendet og man begynte å avle mer typelike hunder.

En PON ble brukt til å gjete kyr, sau og geit og de er en utmerket vakthund med en god stemme….

Den har en svært stor arbeidslyst, den er trofast, livlig og smart ( i 1779 ble den beskrevet som «almost of human intelligence..)

 Hukommelsen er svært (ofte irriterende)god, den er et arbeidsjern og er ofte veldig kreativ. Den er nok ingen hund for de som bare vil «ha hund», men er en lojal og lærevillig følgesvenn for den som er aktiv.  Lange turer, søksarbeide, triks- en PON er med på alt! Mange driver aktivt med Rally-lydighet, utstilling - en PON som får leve et aktivt liv og følge med på det som skjer er en tilfreds PON som gjør lite vesen av seg inne. 

En PON er veldig lojal til sin familie, men er som regel uinteressert i , og kanskje også skeptisk til fremmede. Den er kosete i småporsjoner, men holder seg alltid nær- også innendørs.

Et kjennetegn er jo den lange og raggete, litt strie pelsen. Alle farger og tegninger er «tillatt» og pelsstellet er enkelt- det er å gre/børste og holde ren. Pelsen er selvrensende- sand og skitt drysser av når pelsen blir tørr. Ingen klipping eller styling, og bading etter behov. Moderat røyting- litt avhengig av stell og pleie…

Helsemessig er det er frisk rase (kanskje en av fordelene ved aldri å ha vært populær). Vi røntger våre hunder for HD og AD, avlsdyr øyelyses og valper gentestes for PRA. Hypothyreose (stoffskiftesykdom) kan forkomme- det var nok noe vanligere for noen år tilbake, men avlsdyr testes fortsatt og noen få strever med allergier og kløe. 

Noe må vel være negativt med denne rasen også, og de kan nappe litt- som jo ikke er noe ukjent fenomen for mange gjeterhundraser, endel kan bli veldig opptatt av mat, og det er ikke til å stikke under en stol at de kan bli noe høyrøstet…..

Min nåværende PON er min 2. av denne fantastiske rasen (og forhåpentligvis ikke den siste). Han utfordrer meg hver dag, takket være han oppdager jeg stadig nye sider ved meg selv, og vi drar hverandre ut av komfortsonen. Han er snill som et lam, svært skeptisk til fremmede og underkaster seg gladelig husets direktør- en Fransk bulldog. Vi har drevet en del med utstilling- i inn-og utland, vi trener litt blodspor og det er aldri noe som heter Grå hverdag med en PON i huset.  

 

Takk så mye til Carola og Linda Lindekrans, Kennel Lovlipon i Norrtälje for bildene,
og til Liv Oskarson for historien.